Жилетката – най-добрата ти приятелка, когато е студено

Жилетка – нещо като тънко яке, без ревери и яка. Въведена в модния свят от британския лорд Кардиган през XIX век, на когото е и кръстена(от англ. „cardigan“ – жилетка). Въпреки това, жилетки са се носели и много преди това от рибари още през 9-и век, а после и през 17-ти век сред простолюдието във Франция и Великобритания. Жилетката била опопулярна сред учителите и студентите, на които се налагало да стоят дълго време в недобре отопляеми помещения.

През ХХ век, жилеткиte стават част и от женския гардероб. Първите  жилетки за жените били с широк силует и големи джобове – такъв модел е бил предпочитан и от известната дизайнерка Коко Шанел.

През 50-те години се появяват нови модели – продълговати, прилепнали, прави.  През 60-те години жилетките придобиват световна популярност извън Европейските граници. Следва известно оттегляне от модната сцена, но в началото на 90-те се завръщат с нови модели и матриали на изработка –  коприна, памук и изкуствени материи. 

Цветовете и шарките днес са безкрайни, водени от класическите черно, сиво, кафяво, тъмно синьо, бежово. Модерните жилетки обикновено имат много опции не само в цветовата палитра, но и по дължина, плътност, обем и т.н., всичко зависи от вашите лични предпочитания и уникален стил.

Жилетката е идеална за вас, ако през по-хладните месеци сте почитатели на „layering“-a. Ако носите дълга жилетка, тя ще удължи визуално торса ви. С нея можете и да покриете части от тялото, на които не искате да наблягате, като широки бедра или изпъкнало коремче. А ако искате да подчертаете талията си, изберете модел със коланче или просто добавете такова по-ваш вкус. 

Вижте нашите предложения за идеалната за вас жилетка тук.