Шалът – кратка история

Кое е това, без което не можем през зимата? Шалът, разбира се. Едновременно моден аксесоар и топлещо удобство, той е неотменим в студените снежни дни.

Но кой е изобретил шала и се досетил, че това е не само удобно и топло допълнение към дрехите ни, но може да бъде и модна добавка. Това естествено били древните римляни.

Те първи се сетили да носят цветното парче плат не само като предпазване от студа, но и като начин да изпъкнат в обществото.

Въпреки това, едва няколко века по-късно, той се утвърждава като последен моден акцент в Европа. Румънците наследяват любовта си към шаловете от древните римляни, като техни предци, и след това разпространяват тенденцията пътувайки из балканския полуостров и западна Европа.

Именно във столицата на модата, Париж, бил апогея на шала. Луи XIX се влюбил в този красив и нестандартен предмет. Бил толкова обсебен от шала,че установява носенето на му като белег на висшата аристокрация.

През 19 век мъжкия шал във Франция се нарича cache net, носен от младите дендита. В Англия пък се зародила традиция всеки колеж да има шалове с отличителни цветове.

Днес водещите производител на модни шалове днес са Китай, Индия и Индонезия. А най-често срещаните материали са коприна, вълна и кашмир.

Има три основни форми – квадрат, триъгълник и правоъгълник. На големина варират от малки кокетни копринени шалчета, до така модерните миналата зима гигантски плетени шалове, големи колкото одеяла.

Шалът ви може да бъде във всякаква разцветка – едноцветни, омбре, шарени, флорални, райе… и още и още.

А ето и нашите предложения за мек и стилен зимен шал за вас!